12 experiente de neratat in Istanbul

Daca vara asta te-ai rasfatat deja in Grecia, a venit momentul si unei vacante in Turcia. Mai exact, in Istanbul - orasul plin de culoare, arome si experiente unice, care-ti gadila toate simturile. Toamna este cel mai bun moment de traversat frumosul oras turcesc. Asadar, fie ca alegi un city break, fie ca alegi un circuit cu autocarul sau cu avionul, Istanbul este un must do, in care sa experimentezi macar 10-12 lucruri. Celelalte 100... in anul urmator 

Ce sa faci in Istanbul

1. Vziteaza Spice Bazaar. Este a doua cea mai mare piata acoperita dupa Marele Bazar. Locul de unde iti poti lua mirodenii, fructe cu coaja lemnoasa, fructe uscate, cafea turceasca, ceai din frunze si chiar deliciul traditional turcesc: celebra baclava!
2. Mergi la un spectacol de Dervis rotitor. Turcia gazduieste Ordinul de Mevlevi al dervisilor care se invarteau in Sufi. Dervisii se intra intr-un fel de transa care ii aduce mai aproape de Dumnezeu. Este o ceremonie religioasa unica despre care putini stiu si pe care putin reusesc sa o vada.
3. Asculta calea rugaciunilor dintre Moscheea Albastra si Hagia Sophia. Cel mai frumos apel de rugaciune pe care l-am auzit vreodata are loc intre Moscheea Albastra si Hagia Sophia (care, desi nu mai este o moschee, inca mai pastreaza o camera de rugaciune). Un muezin va canta o parte din rugaciune, iar al doilea muezin raspunde din partea celuilalt minaret. Este o experienta magica. Asa ca, daca te afli in zona in timpul rugaciunii, ia un loc pe una dintre bancutele din parc si ascult a doar. Intre timp, poti savura si celebrul Kumpir - un cartof copt popular in Turcia.

Kumpir si rasfat in hammam

4. Mananca un kumpir. Un kumpir este un cartof copt umplut cu legume si sos. Bucatarul amesteca branza si unt pana cand iese o compozitie pufoasa, pe care o pune in cartoful copt crestat. Poti alege dintr-un sortiment de topping, inclusiv masline, muraturi, porumb, mazare, bulgur si multe altele, cu care sa umplu cartoful. Tu iti faci gustul.
5. Rasfat intr-un hamam. Suna ca o aventura, dar este o experienta cu totul aparte. Nu te jena sa faci o baie turceasca imbracat cat mai sumar. Pentru o experienta deplina, opteaza si pentru masajul corporal. Nu-ti face griji, hamamul este separat in zone pentru femei si zone pentru barbati.
6. Urca in tramvaiul rosu. O modalitate frumoasa de a vedea bulevardul Istiklal, fara a te inghesui cu multimile, este sa calatoresti pe traseu bine stabilit cu tramvaiul. Tramvaiul iti ofera un sentiment remarcabil de vintage si te duce intr-o calatorie placuta prin centrul comercial din Istanbul.

Podul Galata si croaziera pe Bosfor

7. Traverseaza podul Galata. Ai putea sa-l vezi din transportul in comun de vizavi, dar daca alegi sa mergi pe jos, vei ajunge sa vezi localnicii care pescuiesc de pe pod, vanzatorii care vand covrigi cu susan si barcile care transporta pasageri pe Bosfor.
8. Mananca un covrig acoperit cu seminte de susan. Il poti cumpara de la orice brutarie din oras. Noi iti sugeram, insa, sa cumperi unul de la micul stand aflat pe bulevardul Istiklal.
9. Mergi intr-o croaziera pe Bosfor. Daca optezi pentru un city break, clar nu vei avea timp sa te bucuri de toate atractiile din Istanbul. Asa ca, mergi intr-o croaziera in josul Bosforului. Este cea mai practica si rapida modalitate de a obtine o privire asupra principalelor puncte de interes ale orasului Istanbul. De-a lungul drumului, vei trece pe langa Palatul Dolmabahce, Ruinele Rumeli, Turnul Maiden si multe moschei, case si gradini.

Ceai, borek si desert din pui

10. Comanda budinca din piept de pui turcesc. Daca te gandesti un pic, nu pare nimic apetisant. Pui pentru desert? Ei bine ... da, dar inainte de a protesta, afla ca nu gusti puiul propiu zis. Tavuk Gogsu, asa cum este cunoscut, este preparat prin fierberea pieptului de pui in apa si apoi maruntirea carnii in bucati mici. Carnea este apoi fiarta din nou, de data aceasta cu lapte, zahar, vanilie, amidon de porumb si faina de orez. Rezultatul final este o budinca dulce, pe care o poti manca cu scortisaara.
11. Bea ceai turcesc. Daca ajungi in Istanbul, trebuie sa bei ceai dintr-o sticla in forma de lalea. Ceaiul turcesc este pregatit intr-un unic, folosindu-se un ceainic cu doua niveluri: unul pentru fierberea apei si celalalt pentru a prepara ceaiul. Ceiul se toarna in pahar si se dilueaza cu apa fierbinte.
12. Mananca borek. Borek este un produs traditional de patiserie, facut din aluat si galbenus. Poate fi umplut cu branza de feta sau carne tocata cu cimbru. Daca preferi ceva mai dulce, il poti manca simplu, cu putin zahar deasupra.

Rezerva acum!