Vacanta in Praga? Top 5 delicii de patiserie de neratat

Gurmand sau nu, o vacanta in Praga este un must. Poate nu in fiecare an - desi o poti face ca escapada de weekend care, vorba aceea, nu strica niciodata - dar macar la doi ani. Praga este o lume a romanticului, a vibratiei si a celor care iubesc aromele naturale. In special la dulciuri! Exista multe destinatii cu produse de patiserie uimitoare in Europa, inclusiv Paris, dar Praga te cucereste din prima degustare. O vacanta in Praga trebuie sa cuprinda podul, ceasul, berea si neaparat cel putin un produs de patiserie. Iata cele mai populare si delicioase (dupa parerea noastra) produse de patiserie pe care le poti degusta intr-o vacanta in Praga, fie ea de toamna, iarna sau vara. Asta pentru ca, orice anotimp vei alege, Praga te va cuceri cu aromele si frumusetile sale.

1. Vacanta in Praga cu… Trdelnik

Trdelnik este una dintre cele mai comune produse de patiserie, regasite la aproape fiecare colt de strada. Bineinteles, vorbim de cartierele turistice. In timp ce Praga este renumita pentru trdelnik-ul sau, patiseria a fost initial cunoscuta sub numele de „kurtsoskalacs” si aparuta initial in Transilvania - locuinta maghiarilor secui. Potrivit istoricilor alimentari, contele Josef Gvadanyi, un general maghiar, s-a stabilit in orasul Skalica (granita dintre Slovacia si Cehia), in secolul al XVIII-lea, aducand cu el un bucatar transilvanean. Un bucatar ce aducea cu el o reteta gustoasa pentru kurtoskalacs. Poti manca Trdelnik la Krusta (Piata Drazichei 12), unde sunt facuti afara. Aluatul de Trdelnik nu este foarte dulce, dar exteriorul este invelit intr-o pojghita frumoasa, caramelizata, cu aroma de zahar ars. Perfect cu vin fiert

2. Vacanta in Praga cu… Strudl

Nu, nu este un tipar. Strudelul poate fi renumit in Viena, dar strudl este un desert ceh traditional. Desigur, daca stai sa compari, vei vedea ca ambele vin din acelasi loc, iar inspiratia provine de la prima reteta de baclava turceasca. Strugurii de tip Strudel au devenit populari in secolul al XVIII-lea. Prima reteta vine de la Viena si dateaza din 1696. Versiunile moderne sunt de obicei umplute cu mere si condimente si se gasesc in Ungaria, Croatia, Bosnia, Serbia, Slovenia, Polonia, Romania si Slovacia ... si Republica Ceha, desigur. In Praga, acesta prezinta cateva caracteristici unice: Umplutura este usor roz, de la coaja de mere, iar umplutura este cu mere si stafide. Deasupra se pune un strat simplu de zahar pudra, spre deosebire de crema sau inghetata, ca-n alte tari.

3. Vacanta in Praga cu… Makovy kolacek

Makovy kolacek, cunoscut si sub numele de kolach, este o patiserie ceha care extrem de populara. Un soi de Trdelnik cu umplutura ca de brioche. Inditial, Makovy kolacek a fost considerat un desert de nunta. Acum, el a devenit un soi de mic dejun. Il gasesti la Artisan Cafe & Bistrot. Aluatul era un aluat pe baza de drojdie, placut uscat, iar umplutura este facuta din pasta dulce de mac. Peste varf se presara o pulbere de migdale. Aceasta cofetarie din Praga este mica in dimensiune, dar perfecta pentru ceaiul de dimineata sau relaxarea de seara.

4. Vacanta in Praga cu… Medovnik

Torturile de miere sunt foarte populare in Praga. Dar speciale sunt doar doua! Ambele din miere! Primul este medovnik - cel mai bun tort cu miere pe care l-am incercat vreodata. Are o crusta destul de uscata, aproape sarata, cu glazura foarte dulce, din miere aromata, intre fiecare strat. Suprafata consta intr-un strat subtire de zahar pulbere, facut parca din miere (stiu, nu ma intrebati cum). Are o aroma foarte pronuntata de miere, dar si o aroma usoara de caramel.

5. Vacanta in Praga cu… Marlenka

Marlenka este un alt tip de tort de miere popular in Praga. Rehnic vorbind, Marlenka este un tort de marca, inventat in Praga, in 1704 de Armenianul Georgius Deodatus Damascenus. El a fondat primul salon de cafea din oras. De asemenea, a repopulat o reteta armeniana traditionala de tort cu strat de miere, numind-o dupa sotia si fiica sa: Marlenka. Curand, tortul a devenit o traditie locala. Spre deosebire de medovnik, marlenka are o baza mai ciudata, mai zemoasa si cu mai multa miere. El este umplut si acoperit cu straturi subtiri de crema de miere, peste care se preasra mai multa pudra de miere. Se coace mai mult decat Medovnik , dar nu putem spune ca depaseste gustul acestuia. Insa asta tine strict de preferinte. Incearca-le in urmatoare vacanta in Praga si spune-ne de care te-ai indragostit.

Rezerva acum!