INFORMARI PENTRU CALATORIE

Obiective turistice in Rhodos

Manastiri si monumente istorice

Ofertele Europa Travel in Rhodos

Palatul Marilor Maestri din Rhodos se afla in capatul strazii Cavalerilor in Orasul Vechi si este una dintre cele mai inalte si impunatoare constructii din nord-vestul portului. Construit in secolul al 14-lea de Cavalerii Sfantului Ioan, palatul se distinge prin turnurile sferice, poarta arcuita si multitudinea de camere (158), dintre care doar 24 sunt deschise astazi pentru vizitatori. Camerele sunt dotate cu mobilier de epoca, din secolele 16 si 17, marmura deosebita, sculpturi, covoare si vase orientale fine. La primul etaj intalnesti camerele oficiale si zone private, odinioara ale Marelui Maestru. La parter sunt camerele auxiliare: camera de oaspeti, sala de asteptare, impresionanta Sala a Balurilor, Sala de Muzica si, cel mai important, celebrul Mozaic Medusa. De o importanta deosebita sunt si frescele artistilor de renume printre care P. Gaudenzi si F. Vellan, sa nu mai vorbim despre podelele pavate cu mozaic ce ilustreaza arta romana si bizantina. Mai mult, curtea interioara este impodobita cu statui impresionante din perioada greaca si romana. Din pacate, cladirea a fost distrusa in mare parte in 1856, in urma unor explozii provenite din subsolul bisericii Sf. Ioan. La inceputul secolului 20, palatul a fost restaurat de italieni, iar in anii ce au urmat, el a fost folosit ca resedinta de vacanta a regelui Italiei, Victor Emmanuel III si a lui Benito Mussolini. Astazi, Palatul Marilor Maestri apartine statului elen si gazduieste un muzeu, expozitii si diferite spectacole.

Acropola din Lindos se afla in Orasul vechi Lindos, la 45 de kilometri sud de Rodos Town. Orasul a fost fondat de dorienii din secolul al X-lea i.HR. Datorita pozitiei sale geografice intre Grecia si in Orientul Mijlociu, pana la constructia orasului Rhodos, Lindos a reprezentat un centru comercial important. Vestigiile arheologice gasite in interiorul si in jurul Acropolei din Lindos au dezvaluit bogatia si bunastarea acestui oras antic. Astazi poti vedea templul construit de dorieni si dedicat zeitei Athena Lindia, locul in care grecii obisnuiau sa faca sacrificii si sa aduca ofrande zeitei. Mai poti vedea templul dedicat imparatului Diocletian si un zid elenistic ce inconjoara Acropola. Toate aceste monumente au fost aparate de celebrul Castel Medieval, construit in secolul al XIV-lea de cavalerii Sf. Ioan, ale carui doua ziduri impunatoare mai pot fi admirate si astazi. Langa castel, in partea sud-vestica a zidului, se zaresc ramasitele unui teatru antic despre care se zvoneste ca ar fi gazduit 1.800 de spectatori. Situl de astazi apartine Ministerului Culturii din Grecia si este protejat de greci si de arheologi straini, prin numeroase lucrari.

Manastirea Filerimos se afla pe muntele Filerimos, deasupra orasului Ialyssos,  la aproximativ 10 kilometri de Rhodos Town. Manastirea a fost construita in secolul al XIV-lea de Cavalerii Sf. Ioan, are o arhitectura diferita fata de celelalte lacasuri de cult grecesti si este dedicata Fecioarei Maria Datatoare de Viata (Zoodochos Pighi). Lacasul atrage anual mii de turisti, fiind celebru datorita icoanei facatoare de minuni din Filerimos, venerata atat de ortodocsi cat si de catolici. Acesta a fost construit din piatra, intr-un stil gotic, pe locul unei manastiri bizantine mai vechi. In regiunea din jurul manastirii, exista ruinele unui baptisteriu in forma de cruce si a unei biserici subterane din Sf. Gheorghe, care dateaza din secolul al 14-lea d.Hr.

Acropola din Rhodos se afla in partea vestica a orasului si, spre deosebire de alte acropole mai vechi, ea nu a fost fortificata. In jurul acesteia s-au construit mai multe temple, din care astazi se mai pot zari doar ruinele. Cladirile au fost ridicate strategic pe terase abrupte, sustinute de ziduri aproape imposibil de doborat. Acropola din Rhodos este una dintre cele mai frumoase exemplare al stilului arhitectural elen, amestecat armonios cu frumusetea mediului inconjurator. Unele dintre cele mai importante monumente descoperite de arheologi in zona Acropolei sunt Templul Atenei Polias, Nymphaia,  Odeon (la nord-vest de la stadion), Templul de Pythian Apollo, Cladirea Stoa Building  si Stadionul (in partea de sud-est a dealului).

Acvariul din Rhodos este gazduit in cladirea statiei hidrobiologice, in limitele orasului Rhodes. Cladirea a fost construita intre 1934 si 1936, in timpul ocupatiei italiene, cu scopul de a gazdui Institutul de Cercetari Biologice. Ulterior, acesta a fost denumit Institutul Hidrobiologic Grec si a inclus un acvariu si un muzeu. Acvariul este o zona circulara cu 13 rezervoare mari si 15 mici, umplute cu apa, in care traiesc diferite tipuri de specii marine, cum ar fi broaste testoase, delfini, rechini, sigilii, moluste, echinoderme, crabi si multe specii de pesti. Pe langa aceste rezervoare, in subteranul cladirii exista o zona si mai mare in care traiesc specii de animale marine care au nevoie de un tratament special, precum delfini, testoase de mare si rechini, pe care merita sa-i vezi. In prezent, statia hidrobiologica din Rhodos se ocupa cu studii de cercetare a oceanografiei insulelor Dodecanese si este considerata o institutie de cercetare model in zona mediteraneana.

Valea Fluturilor este o rezervatie naturala unica, situata in partea vestica a insulei, la aproximativ 27 de kilometri de orasul Rhodos si la 5 kilometri sud-est de satul Theologos. Este  o vale compesitoare primavara si toamna, cand milioane de fluturi colorati (din genul Panaxia, specii quadripunctaria Poda) umplu trunchiurile arborilor centenari strabatuti de rauri reci. In timpul sezoanelor ploioase, fluturii stau in omizi, in diferite zone din jurul Marii Mediterane. Primavara, cand se apropie sezonul d ereproducere, ei ies din omizi si se intreapta spre zone cu umiditate ridicata. Asa ajuns in Valea Fluturilor, o rezervatie naturala care le asigura mediul si clima necesare. Anual, din mai pana in septembrie, mii de vizitatori vin sa traverseze Valea Fluturilor - o rezervatie amenajata rustic, cu poteci inguste si poduri mici cu balustrade din lemn, pe care traversezi raul si urci spre Manastirea Panagia Kalopetra. Din pacate, fluxul mare de turisti are un impact negativ asupra dezvoltarii speciei. Este recomandat ca de-a lungul vaii sa pastrezi linistea, sa nu lovesti, sa nu atingi si sa nu perturbi fluturii in niciun fel.

Manastirea Panagia Tsambika se afla la aproximativ 25 de kilometri sud de Rodos Town, intre Kolymbia si Archangelos. Vechea manastire a Tsambika este construita pe un deal cu vedere superba la mare, in timp ce noua manastire se afla pe drumul ce leaga Archangelos de Rhodos Town. Nu se stie cand a fost fondata vechea manastire, dar stim ca a fost reconstruita in anul 1770 de un calugar. Unele icoane dateaza din secolul al 19-lea, iar curtea si podeaua lacasului de cult sunt acoperite cu pietre si scoici. Icoana Panagia Tsambika din interiorul manastirii este considerata facatoare de minuni, in special pentru femeile fara copii. Ea este privita ca un protector al insulei, motiv pentru care multi localnici poarta numele de Tsambikos (barbati) si Tsambika (femei).

Faliraki Waterpark este cel mai mare acvatic din Europa, deschis in perioada mai-octombrie. Este un parc foarte bine amenajat, dotat cu tobogane pentru copii si cu toate facilitatile necesare unei zi de distractii. Parcul are salvamari si medici, este deschis in intervalul 9:30-19:00 si este amenajat cu tobogane  Kamikaze, corabie de pirati, piscine cu valuri, rauri lenese si diverse activitati. Acesta se afla pe plaja din Faliraki si poti ajunge la el cu autobuze locale care pleaca din Rhodos Townl. Daca vrei sa vii cu masina personala, in apropierea parcului vei gasi si o parcare. 

• Despre Rhodos

• Plaje in insula Rhodos

• Restaurante si specialitati locale

• Vacante in Rhodos


Rezerva acum!